Personal messages/sv From Online Manual

< Personal messages
Revision as of 16:04, 18 January 2016 by Bonnie'lass (talk | contribs) (Created page with "**'''Ta bort inkorgen-etiketten när du tillämpar annan etikett''' - Om detta val är markerat kommer befintlig etikett i inkorgen att skriva över när ny etikett anges.")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
Languages English  · Deutsch · Ελληνικά · español · italiano · Nederlands · norsk · polski · português · русский · srpski (latinica) · svenska

SMF har ett kraftfullt inbyggt system för privata meddelanden. Privata meddelanden (eller förkortat PM) liknar inlägg, men skickas istället till en eller flera användare. Normalt är privata meddelanden en korrespondens som bara kan ses av meddelandets avsändare och mottagare. Administratören kan enbart se dessa meddelanden genom att gå in i själva databasen.

Privata meddelanden kan inte skickas av eller till gäster. Men om en användare har blivit raderad efter att meddelandet har skickats kommer avsändaren att visas som gäst.

Som standard kan 4,294,967,296 privata meddelanden skickas i ett forum. Detta är en mycket hög siffra och troligtvis kommer forumets användare aldrig att nå denna gräns. Hur många meddelanden en användare kan spara ställs in per användargrupp av administratören.

Mina meddelanden

Genom att klicka på "Mina meddelanden" i Huvudmenyn (en) kommer du till en sida som visar alla dina privata meddelanden. Detta är din inlåda.

Överst på sidan ser du något som liknar startsidan (en) för en tavla. Du kommer att se en lista på alla dina privata meddelanden. Den första kolumnen med en pratbubbla visar om du svarat på ett meddelande. Om det visas en pil i ikonen har du svarat på meddelandet. Tredje kolumnen visar vilket datum meddelandet skickades. Fjärde kolumnen avser meddelandets ämne och femte kolumnen avser avsändare. Sist visas klickrutor där du kan markera meddelanden för radering. Du kan sortera meddelanden efter datum, ämne eller avsändare.

Genom att klicka på ett meddelande rullar sidan ned till meddelandet, som ser ut som ett vanligt inlägg. I nedre högra hörnet av varje meddelande finns länkarna "Citera", "Svara" och "Radera". Du kanske också anmäla otrevliga meddelanden till administratören genom att klicka "Anmäl till administratören" om denna funktion är aktiverad.

För att se skicka meddelanden välj "Skickade meddelanden" i menyn "Meddelanden" i knappmenyn eller i vänster sidopanel. Meddelanden sparas enbart om valet "Spara i min utkorg" är valt när du skickar ett meddelanden. Du kan välja detta som standard genom att gå till Privata meddelanden på sidan Profil.

Tillval

Se Privata meddelanden på sidan Profil.

I SMF2.0 kan man också se samma inställningar genom att gå till Privata meddelanden, välja "Personliga inställningar" och sedan "Ändra inställningar".

Intigritet

I platformen SMF finns det inget sätt för administratörer eller andra att läsa dina privata meddelanden. Bara du och mottagaren kan läsa det du har skrivit. Men då alla meddelanden sparas i en databas kan personer med tillgång till databasen söka meddelanden med sql-kommanden. Därför är det inte rekommenderat att skicka meddelanden med väldigt känslig information.

Skicka ett privat meddelande

 1. I "Till"-rutan anges namnet/namnen till de/dem som du vill skicka ett privat meddelande till. OM du vill skicka till flera användare, ange användare med kommatecken mellan (t ex: användare1, användare2), eller börja skriva användarnamn för varje användaren och välj från rullmenyn.
 2. Om du vill skicka en Blind Carbon Copy till en specifik användare, klicka på "Lägg till blindkopia" vid sidan om "Till"-fältet. På detta sätt kommer mottagaren inte att se vilka fler som får meddelandet.
 3. Ange ditt meddelande i meddelande-fältet.
 4. Skriv ditt meddelande i huvudrutan under "Ämne". Du kan använda samma BB-kod som i vanliga inlägg.
 5. När du skrivit ditt meddelande kan du välja att förhandsgranska meddelandet genom att klicka "Förhandsgranska". För att skicka meddelandet klickar du "Skicka meddelande". När du svarar på ett meddelande fungerar det på samma sätt.

Etiketter

För att lättare hålla ordning på dina privata meddelanden erbjuder SMF möjligheten att sätta etiketter på dina meddelanden. Med hjälp av etiketterna kan du välja att filtrera och kategorisera dina meddelanden. För att skapa, redigera och radera etiketter välj "Personliga inställningar" och sedan "Hantera etiketter".

Olika varianter av meddelanden

Det finns tre olika varianter av Privata meddelande-sidan. Alla varianter har sina egna funktioner.

Meddelanden

 • Nya meddelanden - Skriv ett nytt meddelande till en annan användare (beskrivet ovan).
 • Inkorg - Visar alla meddelanden som finns i din inkorg.
 • Skickade meddelanden - Visar alla meddelanden som du skickat till andra användare i forumet. Dina skickade meddelanden sparas enbart om du har valt detta i "Personliga inställningar" eller har specifikt för enstaka meddelanden bockat i "'Spara kopia i min utkorg* när du skickat meddelandet.

Handlingar

 • Sök - Genom att välja detta kan du söka bland dina mottagna meddelanden på ett liknande sätt som när du använder avancerad sökning. Du kan inte söka bland dina skickade meddelanden.
 • 'Rensa meddelanden - Detta gör att du kan radera alla meddelanden som är äldre än angivna dagar.

Inställningar

 • Hantera etiketter - Med detta kan du lägga till, redigera eller radera etiketter i dina meddelanden.
 • Hantera regler - Genom att välja detta kan du sortera din meddelanden automatiskt utifrån regler som du har skapat. För att skapa en ny regel klicka på "Lägg till ny regel" och sedan kan du välja olika regler från menyn som du vill sätta för meddelanden utifrån användare, ämne och/eller innehåll. Du kan lägga till flera kriterium genom att klicka på "Lägg till kriterium". Du kan också välja om något eller alla kriterum ska uppfyllas genom rullmenyn. Sist men inte minst, du kan också välja vad som ska hända när en regel är uppfylld genom att klicka på "Välj en åtgärd". Du kan välja mer än en åtgärd genom att klicka "Lägg till åtgärd".
 • Ändra inställningar
  • Visa privata meddelanden - Om en användare väljer "Alla samtidigt" visas en lista med samtliga meddelanden. Genom att välja "En åt gången" visas bara ett meddelanden längst upp med en lista till övriga meddelanden under. "Som en konversation" härmar forumets upplägg genom att skapa en ämnes-lik lista på svar. För att välja "Som en konversation" krävs det att användaren sparar sina meddelanden i utkorgen (se nedan).
  • Visa nyaste privata meddelanden längst upp - Användaren kan själv välja i vilken ordning nya meddelanden ska komma.
  • Ta emot personliga meddelanden från - Användaren kan styra vem de vill få meddelanden ifrån. Det kan begränsas till enbart användare som inte finns på deras ignorera-lista, enbart kompisar och administratörer eller bara administratörer.
  • Underrätta via e-post varje gång du får privata meddelanden - Användare kan välja att få ett e-postmeddelande för alla privata meddelanden, eller enbart när meddelandet kommer från en kompis. Möjligheten att stänga av e-postmeddelanden om privata meddelanden helt finns också.
  • Visa ett popup-fönster när du får nya meddelanden? - Användare kan välja att se en popup-ruta som meddelar när de fått ett nytt privat meddelanden.
  • Spara kopior av skickade privata meddelanden i min utkorg som standard - När du bockar i detta kommer alla meddelanden du skickar att automatiskt sparas i din utkorg. Detta val är ett måste om du vill se dina meddelanden som en konversation. Om detta inte är markerat kan du ändå välja manuellt varje gång du skickar ett meddelande om detta ska sparas i din utkorg.
  • Ta bort inkorgen-etiketten när du tillämpar annan etikett - Om detta val är markerat kommer befintlig etikett i inkorgen att skriva över när ny etikett anges.


Advertisement: