Posting/sv From Online Manual

Jump to: navigation, search
Languages English  · Deutsch · Ελληνικά · español · français · Bahasa Indonesia · italiano · Nederlands · norsk · polski · português · русский · srpski (latinica) · svenska · Türkçe

När en användare registrerar sig och loggar in i ett forum vill de kanske skriva inlägg. Att skriva inlägg är ganska enkelt. Observera att tillåtelsen att skriva inlägg beror på tavlans rättigheter och användarens medlemsgrupp.

Starta nytt ämne

Gå till tavlan du vill skriva i och klicka på knappen "Nytt ämne" (som vanligtvis finns överst och nederst i tavlan). På sidan "Starta nytt ämne" finns ett antal fält, och de två viktigaste är "Ämne" och fältet för själva meddelandet. Ange ditt ämne och skriv (eller klistra in) ditt meddelande i meddelandefältet. När du är nöjd med din text klickar du på "Posta" eller "Förhandsgranska". I en del forum finns även valet "Rättstava".

Svara på ett ämne eller en omröstning

För att posta ett inlägg i ett existerande ämne klicka på knappen "Svara" som finns både över och under inlägget. När man svarar på ett ämne är det inte nödvändigt att ange ett ämne såvida du inte vill ändra på ämnets nuvarande rubrik. För att rösta i en omröstning välj vad du vill rösta på och klicka "Skicka röst". Du kan också bifoga filer i inlägget.

Om 'Snabb-svar' är aktiverat visas en enkel svars-ruta efter inlägget på sidan. Om du vill använda bbcode eller smileys i snabb-svar måste du ange dessa manuellt.

Standardval för inlägg

 • Meddelandeikon - I denna meny kan användare välja en ikon som passar meddelandets innehåll.
 • Bulletin Board-kod - Bulletin Board-kod (eller BB-kod) är ett grundläggande verktyg för att formatera och ändra utseendet på inlägg. Då man inte kan se slutresultatet i texten så är det önskvärt att användaren förhandsgranskar innan inlägget sparas.
 • WYSIWYG - What You See Is What You Get. Svenkst översatt "Vad du ser är vad du får". Till skillnad från BB-kod så ser inlägget ut precis som när det publicerats. Du aktivera eller avaktivera WYSIWIG genom att klicka på Växla visnings-knappen Toggle View.

Övriga tillval

Följande tillval kan antingen synas direkt eller i en expanderande meny:

 • Underrätta via e-post vid nya svar - Genom att bocka i detta får användaren e-post när ett svar har inkommet på ämnet.
 • Återgå till ämnet efter postandet - Vill användaren återgå till ämnet istället för index-sidan bockas detta i.
 • Använd inte smileys - Användaren kan bock i här för att undvika att vissa tecken tolkas som smileys.

Följande tillval finns tillgängliga för administratörer och andra användare med speciella rättigheter:

 • Tillkännage ämne - Detta kommer att skicka ämnet som ett tillkännagivande via e-post till alla användare som har rättighet att läsa ämne.
 • Lås detta ämne - Förhindra att användare utan moderatorrättigheter att svara på ämnet.
 • Klistra fast detta ämne - Tvingar ämnet att alltid visas överst.
 • Flytta detta ämne - Flyttar ämnet till en annan tavla.
 • Bilagor - Om denna funktion är aktiverad tillåts användare att bifoga filer i sitt inlägg. Användaren kan enkelt hämta relevant fil på sin dator. Man kan lägga upp flera bilagor (gränsen sätts av administratören) genom att klicka på "fler bilagor". Användare kan radera, lägga till eller uppdatera sina bilagor genom att modifiera sitt inlägg. Maximal storlek för bilagor bestäms av administratören. Vissa forum visar bilagor som en länk, andra som tumnaglar.

Skapa en omröstning

En omröstning är i stort sett ett ämne som man har lagt till frågor i. Genom att välja "Skapa ny omröstning" i stället för "Nytt ämne". För att skapa en omröstning måste man fylla ämne, meddelande samt ange en fråga och minst två alternativ.

Vill du använda fler än fem alternativ klicka på "Lägg till nytt alternativ".

Beroende på vilka rättigheter en medlemsgrupp (en) har, kan vissa användare lägga till en omröstning till ett redan existerande ämne.

Omröstningsalternativ

Vid skapandet eller redigerandet av en omröstning finns det många möjligheter att anpassa.

 • 'Max antal röster per användare -

Om en användare vill tillåta att samma person röstar flera gånger kan en gräns anges här.

 • Kör omröstningen i - Här anges hur många dagar en omröstning ska pågå. Fältet lämnas tomt för obegränsat antal dagar.
 • Tillåt användare att ändra sin röst - Vill man tillåta användare att ändra sig så bockar man i detta val.
 • Visa omröstningens resultat för samtliga - Med detta val blir resultatet synligt för alla besökare.
 • Visa endast resultat efter att någon har röstat - Om detta är valt kommer resultatet enbart att visas för användare som har röstat.
 • Visa bara resultat efter att omröstningen har avslutats - Först när tiden har gått ut kan resultaten ses. För detta krävs det att omröstningen har en tidsgräns.
 • Nollställ antal röster - Med detta tar användaren bort alla röster.
 • Förhandsgranska - Precis som med inlägg kan användaren förhandsgranska omröstningen.

Alla moderatorer kan uppdatera omröstningar och göra ovan nämnda ändringar samt se resultaten. Alla moderatorer kan även ta bort eller låsa omröstningar.

Citera ett inlägg

Det finns två sätt att svara på ett inlägg genom att citera det. Det första alternativet är att klicka på "Citera"-knappen som finns i övre högra hörnet i relevant inlägg. Det andra alternativet är att klicka på "Svara". På "Svara"-sidan klickar man på "Citera"-knappen som finns under Ämnessammanfattning.

 • Båda ovan nämnda alternativ lägger till en länk till det ursprungliga inlägget och visar namnet på användaren samt datum och tid. Informationen om inlägget inkluderas med hjälp av taggar (author=, link=topic=, date=). Citering gjord med BB-kod inkluderar enbart citatet.
 • Du kan lägga till eller behålla 'author' ('författare') oberoende av den kompletta citera-funktionen.

Redigera eller radera inlägg

För att redigera ett inlägg klicka på "Redigera inlägg"-länken eller ikonen Modify inline.gif. De flesta forum är förmodligen konfigurerade att visa datum och tid för senaste redigeringen men administratören kan också tillåta att en viss tid passerar innan detta händer.

För att radera ett inlägg klicka på "Radera"-knappen och svara sedan "OK" på frågan "Radera inlägg?". Vissa forum tillåter också radering av ämnen du startat men knapparna för dessa brukar finnas i slutet av sidan. Det är inte möjligt för användaren att radera sitt första inlägg i ett nytt ämne om det finns svar på inlägget.

Det är administratören som bestämmer vem som får Redigera och Radera inlägg.Advertisement: