Zoek functie From Online Manual

< Search
Revision as of 10:58, 21 November 2013 by Enitram (talk | contribs) (Translation edit)
Jump to: navigation, search


Als je op zoek bent naar een zoekinstelling, zie Zoekfunctie (beheer) (en).

Het SMF standaard thema en afgeleide daarvan hebben een eenvoudig zoekveld in de opklapbare hoofding, evenals een zoek link in het hoofdmenu. Als je de link in het hoofdmenu gebruikt, kunnen gebruikers ook naar het geavanceerde zoekvenster gaan. Beheerders kunnen er voor kiezen om de zoekfunctie uit te schakelen of de zoek toelatingen per gebruiker in te stellen.

Eenvoudig zoeken

Het eenvoudig zoekveld dat gelokaliseerd is bovenaan in het standaard SMF thema zal wanneer je een topic bekijkt, zoeken naar resultaten alleen in dat topic. Hetzelfde geld eveneens voor boards, wanneer men een board bekijkt zal het eenvoudige zoekveld de resultaten van wat je zoekt alleen filteren uit het desbetreffende board.

Terwijl je gewoon kan typen en zoeken naar elke mogelijke combinatie van karakters, zou je moeten overwegen om modificaties te gebruiken om een betere zoek resultaat te verkrijgen.

Om de eenvoudige zoek functie te gebruiken (indien deze aangezet is) is de basis uitleg hierboven alles wat je hoeft te weten. Maar je wil mogelijk ook weten dat deze functie het hele forum kan doorzoeken naar om het even wat of alles wat je specificeert, in alles dat gepost is gedurende de laatste 9999 dagen (wat meer is dan 27 jaar)! Dus als u meer controle wil over uw zoek actie moet je de geavanceerde zoek functie gebruiken.

Geavanceerd zoeken

Hoewel het geavanceerde zoekscherm in eerste instantie een beetje intimiderend kan overkomen is het verrassend duidelijk als het forum uit vele boards en child boards bestaat en wanneer het gereduceerd word naar zijn basis componenten.

  • Ondanks aanvankelijk schijn zijn er maar 3 opties om te zoeken, met alle termen moeten overeenkomen of één term moet overeenkomen, beschikbaar in het inklapbaar menu en "als zinsdeel overeenkomen" indien nog beschikbaar.
  • De standaard * in het veld door gebruiker is in wezen een joker voor elke gebruiker. Noteer dat ook al kan je die vervangen door een enkele gebruikersnaam dat het momenteel niet mogelijk is om op berichten te zoeken van meerdere gebruikers behalve met de joker.
  • Toon resultaten als berichten geeft het volledige bericht weer met de zoek term (met een antwoord mogelijkheid) in plaats van de gebruikelijke korte link samenvatting, maar zal natuurlijk resulteren in veel meer pagina's met resultaten die mogelijk van belang zijn als je zoekt naar een populair woord of zinsdeel.
  • Bericht ouderdom stelt de minimum en maximum ouderdom van berichten waarin gezocht moeten worden.
  • Kies een board waar je wil zoeken, geeft je een ander optie om het bereik van de zoekfunctie te verkleinen, met als standaard "alles" (het hele forum of beter gezegd alle boards tot welke je toelating hebt).
  • De zoek knop start vanzelfsprekend de zoek opdracht, maar direct op enter drukken van eender waar in de zoekvelden is makkelijker.

Modificaties

Of je nu eenvoudig of geavanceerd zoeken gebruikt, je kan altijd modificaties gebruiken. Dat zijn krachtige speciale karakters die de manier waarop SMF uw zoek trefwoorden behandeld.

  • Zinsdeel zoeken - Gebruik trema's (") rond je term ("zoek term") om te zoeken naar de zoek term als een zinsdeel in plaats van een individueel woord.
  • Termen uitsluiten - Gebruik een minteken voor de term dat je wil uitsluiten van het zoek resultaat. Bijvoorbeeld: "zoek -term" zal zoeken naar "zoek" maar niet naar "term". Er moet een spatie voor het minteken zijn.

Meer zoek modificaties kunnen gevonden worden op Google's help pagina's. Alhoewel ze momenteel nog niet allemaal te gebruiken zijn in SMF.

Zoekopties

Zie Zoekfunctie (Beheer) (en) voor opties voor de beheerders om het zoeken te configureren.