Search/sr-el

From Online Manual

Jump to: navigation, search

Ukoliko vas zanimaju podešavanja pretrage, pogledajte stranicu Pretraga (za administratore) (en)

The SMF default theme and its derivatives have a simple search field in the collapsible header as well as a search link in the main menu. Using the link in the main menu, users can also access the advanced search screen. Administrators can choose to disable search or regulate the search permissions for users.

Jednostavna pretraga

Polje za jednostavnu pretragu koje se nalazi u vrhu teme će kada pregledate temu filtrirati rezultate pretrage na samo tu temu. Isti slučaj je za forume, kada pregledate neki forum polje za pretragu filtrira rezultate samo na teme i poruke u tom forumu.

Iako je moguće jednostavno upisati (i pretraživati) bilo koju kombinaciju znakova, treba razmotriti korišćenje modifikatora za što primereniju pretragu, da bi pretraga funkcionisala što bolje.

The search tool searches the entire forum (en) for any or all of what you specify that has been posted during the last 9999 days (which is more than 27 years)! To take more control of your search, you should use the advanced search feature.

Napredna pretraga

I ako ekran napredne pretrage može izgledati pomalo odbojno na forumu koji ima više rubrika i podrubrika, zapravo je iznenađujuće jasan ako se reducira na svoje osnovne komponente.

  • Postoji tri opcije za način pretrage, "Poklopi sve reči", "Poklopi bilo koje reči" koje su omogućene u padajućem meniju, kao i "Poklopi kao frazu".
  • Podrazumevani * u polju Od korisnika predstavlja višeznačnik tj. bilo kojeg pošiljaoca. Treba primetiti kako je moguće zameniti taj višeznačnik bilo kojim pojedinim korisničkim imenom za precizniju pretragu, mada nije moguće vršiti pretragu za više korisnika istovremeno.
  • Prikaži rezultate kao poruke vraća cele poruke koje sadrže traženi pojam (sa opcijom odgovora) umesto uobičajenog prikaza vezanog odlomka, što naravno rezultira mnogo većim stranicama sa rezultatima.
  • Starost poruke postavlja najraniju i najstariju moguću starost poruka koje se pretražuju.
  • Izaberi rubriku (en) za pretragu nudi još jedan način ograničavanja pretrage, sa podrazumevanom opcijom 'sve' (čitav forum, ili, preciznije, sve rubrike dostupne korisniku na čitanje). Potrebno je izabrati forume u kojima se vrši pretraga klikom na forum u skupljivoj listi.
  • Opcija Pretraga bez sumnje pokreće pretragu, ali odabir dugmeta 'Enter' direktno iz nekog od polja za pretragu je prikladniji.

Modifikatori

Pri korišćenju jednostavne ili napredne pretrage možete koristiti modifikatore. To su specijalni karakteri koji modifikuju način na koji SMF pretražuje forum.

  • Pretraživanje fraze - Korišćenjem navodnika (") za vašu frazu ("fraza za pretragu") rezultira pretragom za traženu frazu umesto pretragu individualnih reči.
  • Termini za isključivanje - Koristite znak minus ispred termina koji želite da isključite iz rezultata pretrage. Na primer "pretraga -termin" će pretražiti reč "pretraga" ali ne reč "termin". Znak minus mora imati razmak ispred sebe.

Dodatni modifikatori za pretragu mogu se naći na Google stranici za pomoć. Imajte na umu da ne mogu svi poniđeni modifikatori biti korisni na SMF-u trenutno.

Opcije pretrage

Pogledajte Pretraga (za administratore) (en) kako biste podesili pretragu kao administratori.