Search From Online Manual

< Search
Revision as of 09:25, 22 September 2011 by FuzzyBot (talk | contribs) (Updating to match new version of source page)
Jump to: navigation, search


Ukoliko vas zanimaju podešavanja pretrage, pogledajte stranicu Pretraga (za administratore)

Pod pretpostavkom da forum ima podrazumevanu SMF temu (ili njoj sličnu), trebalo bi postojati polje Pretraga (u kombinaciji sa tekstualnom vezom Napredna pretraga text link) u skupljivom delu na vrhu i opcija Pretraga u glavnom meniju . Ako to nije slučaj, opcija glavnog menija Pretraga vodi direktno na ekran napredne pretrage.

Iako je moguće jednostavno upisati (i pretraživati) bilo koju kombinaciju znakova, treba razmotriti korišćenje modifkatora za što primereniju pretragu, da bi pretraga funkcionisala što bolje.

Polje za jednostavnu pretragu koje se nalazi u vrhu teme će kada pregledate temu filtrirati rezultate pretrage na samo tu temu. Isti slučaj je za forume, kada pregledate neki forum polje za pretragu filtrira rezultate samo na teme i poruke u tom foumu.

Jednostavna pretraga

Za korišćenje jednostavne pretrage (ukoliko je omogućena), gore objašnjena osnovna sintaksa je sve što je potrebno koristiti. Ipak treba znati da ovaj pogon može pretraživati čitav forum za bilo koji i sve specificirane pojmove objavljene u zadnjih 9999 dana (Što je više od 27 godina)! Za veću kontrolu pretrage, preporučljivo je koristiti naprednu pretragu.

Napredna pretraga

I ako ekran napredne pretrage može izgledati pomalo odbojno na forumu koji ima više rubrika i podrubrika, zapravo je iznenađujuće jasan ako se reducira na svoje osnovne komponente.

  • Neki forumi prikazuju stablu za navigaciju na vrhu u štedljivom horizontalnom obliku.
  • Uprkos prvim utiscima, ustvari postoje tri opcije za pretragu. Uz Označi sve reči i Označi bilo koju reč dostupnim iz padajućeg menija, i "Označi kao frazu" je dostupan prema gornjem opisu.
  • Podrazumevani * u polju Od korisnika predstavlja višeznačnik tj. bilo kojeg pošiljaoca. Treba primetiti kako je moguće zameniti taj višeznačnik bilo kojim pojedinim korisničkim imenom za precizniju pretragu, mada nije moguće vršiti pretragu za više korisnika istovremeno.
  • Prikaži rezultate kao poruke vraća cele poruke koje sadrže traženi pojam (sa opcijom odgovora) umesto uobičajenog prikaza vezanog odlomka, što naravno rezultira mnogo većim stranicama sa rezultatima.
  • Starost poruke postavlja najraniju i najstariju moguću starost poruka koje se pretražuju.
  • Izaberi rubriku za pretragu nudi još jedan način ograničavanja pretrage, sa podrazumevanom opcijom 'sve' (čitav forum, ili, preciznije, sve rubrike dostupne korisniku na čitanje).
  • Opcija Pretraga bez sumnje pokreće pretragu, ali odabir dugmeta 'Enter' direktno iz nekog od polja za pretragu je prikladniji.

Modifikatori

Pri korišćenju jednostavne ili napredne pretrage možete koristiti modifikatore. To su specijalni karakteri koji modifikuju način na koji SMF pretražuje forum.

  • Pretraživanje fraze - Korišćenjem navodnika (") za vašu frazu ("fraza za pretragu") rezultira pretragom za traženu frazu umesto pretragu individualnih reči.
  • Termini za isključivanje - Koristite znak minus ispred termina koji želite da isključite iz rezultata pretrage. Na primer "pretraga -termin" će pretražiti reč "pretraga" ali ne reč "termin". Znak minus mora imati razmak ispred sebe.

Dodatni modifikatori za pretragu mogu se naći na Google stranici za pomoć. Imajte na umu da ne mogu svi poniđeni modifikatori biti korisni na SMF-u trenutno.

Opcije pretrage

Pogledajte Pretraga (za administratore) kako bi podesili pretragu kao administratori.