Difference between revisions of "Registering/sr-el" From Online Manual

Jump to: navigation, search
(Created page with "Ukoliko korisnik pokuša da se prijavi pre nego što završi proces aktivacije, dobiće poruku da njegova imejl adresa mora biti validna. Link ''Potreban vam je još jedan mejl z...")
(Updating to match new version of source page)
Line 1: Line 1:
{{Other languages}}{{TOCright}}Kada korisnik postavlja SMF forum, ili želi da se pridruži nekom SMF forumu, trebao bi da registruje nalog. Ovo će omogućiti korisniku da deluje pod jedinstvenim identitetom dok postuje, kao i da prati šta je korisnik pročitao na fourmu, bez obzira na to odakle i sa kog računara pristupa forumu.  Korisnici će biti u mogućnosti da popune lični profil, kao i da koriste privatne poruke. Takođe, biće u mogućnosti da se prijave na imejl obaveštenja, da prate svoje aktivnosti na forumu i još mnogo toga.
+
{{Other languages}}
 +
{{TOCright}}
 +
Kada korisnik postavlja SMF forum, ili želi da se pridruži nekom SMF forumu, trebao bi da registruje nalog. Ovo će omogućiti korisniku da deluje pod jedinstvenim identitetom dok postuje, kao i da prati šta je korisnik pročitao na fourmu, bez obzira na to odakle i sa kog računara pristupa forumu.  Korisnici će biti u mogućnosti da popune lični profil, kao i da koriste privatne poruke. Takođe, biće u mogućnosti da se prijave na imejl obaveštenja, da prate svoje aktivnosti na forumu i još mnogo toga.
  
 
==Kada i kako se registrovati==
 
==Kada i kako se registrovati==

Revision as of 02:50, 30 July 2011

Kada korisnik postavlja SMF forum, ili želi da se pridruži nekom SMF forumu, trebao bi da registruje nalog. Ovo će omogućiti korisniku da deluje pod jedinstvenim identitetom dok postuje, kao i da prati šta je korisnik pročitao na fourmu, bez obzira na to odakle i sa kog računara pristupa forumu. Korisnici će biti u mogućnosti da popune lični profil, kao i da koriste privatne poruke. Takođe, biće u mogućnosti da se prijave na imejl obaveštenja, da prate svoje aktivnosti na forumu i još mnogo toga.

Kada i kako se registrovati

Pojedinačni forumi mogu izabrati da zabrane pristup celokupnom sadržaju foruma, ili odabranim delovima foruma, dopuštajući samo registrovanim članovima da vide sadržaj. Gosti bi treballi da se registruju kada požele da učestvuju u diskusiji, posećuju forum češće, ili pristupe delovima foruma koji su vidljivi samo registrovanim članovima.

Gost je svaka osoba ili "spajder" koja nije prijavljena na forum. Kada se osoba registruje ona postaje član foruma, iako će biti prikazani kao gost sve dok se ne prijave.

Korisnici imaju pristup profilu i opcijama obaveštavanja koje nisu dostupne gostima. Korisnici takođe mogu biti smešteni u korisničke grupe, dajući im na taj način moderatorske ili administratorske dozvole. Mogućnost slanja i primanja privatnih poruka, imejla, kao i postavljanje tema i glasanja su neke od dodatnih opcija koje dobijaju članovi foruma.

Gost se može registrovati u svakom trenutku, jednostavnim odabirom dugmeta za registraciju u meniju foruma.

Stranica za registraciju

Većina foruma zahteva od gosta da prihvati sporazum o registraciji pre nego započne proces registracije. Prihvatajući sporazum o registraciji gost se slaže sa pravilima sporazuma sve dok traje njegovo članstvo na forumu. Neki forumi takođe mogu zahtevati minimalnu starost tj godine kako bi se proces registracije uspešno obavio.

Registration form.jpg

Po dolasku na stranicu za registraciju, od gosta se traži da unese korisničko ime i validnu imejl adresu. Unošenje imejl adrese koja nije validna može sprečiti registraciju, zavisno od toga kako je forum konfigurisan. Gosti se takođe opredeljuju da li će ostali članovi foruma moći da im šalju imejlove ili ne.

Neophodno je takođe izabrati metod autentifikacije. Najkorišćeniji način je jednostavan odabir šifre, mada neki fourmi mogu omogućiti članovima da koriste OpenID.

Forma vizuelne verifikacije može biti zatražena kako bi se potvrdilo da gost nije bot već čovek. Ova verifikacija može biti zatražena na dva načina - CAPTCHA ili odabrana pitanja. CAPTCHA metod prikazuje sliku sa slučajno odabranim slovima i brojevima koji se moraju uneti u polje za potvrdu. Metod odabranih pitanja prikazuje jedno od relativno lakih pitanja, na koje gost mora odgovoriti tačno. U registraciji se takođe može zahtevati da korisnik prođe oba metoda verifikacije.

Kada gost završi registraciju postoje tri mogućnosti zavisnosti od toga kako je forum konfigurisan.

  • Prijava - Ukoliko je registracija trenutna, novi član će automatski biti prijavljen posle završetka registracije.
  • Aktivacija - Ukoliko dobijete poruku o aktivaciji naloga, to znači da vaš nalog mora biti aktiviran pre nego što se prijavite. Imejl sa uputstvima je poslat na adresu novoregistrovanog korisnika.
  • Odobrenje - Ukoliko dobijete poruku o odobrenju, to znači da administrator mora odobriti nalog pre prijave. Imejl sa informacijama se šalje korisniku. Takođe, još jedan mejl se šalje kasnije, sa informacijama o tome da li je nalog člana odobren ili ne.

Aktivacija novog naloga

Ukoliko je forum konfigurisan tako da zahteva aktivaciju pre prijave, imejl će biti poslat na adresu datu u registraciji. Bitne informacije o nalogu, kao što su korisničko ime i šifra, mogu biti prinađene u ovom mejlu, zajedno sa linkom za aktivaciju naloga. Klikom na link za aktivaciju, nalog člana će biti odobren i član će dobiti mogućnost prijave na forum. Ukoliko dođe do problema sa linkom za aktivaciju, imejl takođe sadrži i kod za aktivaciju naloga, koji se može koristiti za završetak procesa regitracije.

Ukoliko korisnik pokuša da se prijavi pre nego što završi proces aktivacije, dobiće poruku da njegova imejl adresa mora biti validna. Link Potreban vam je još jedan mejl za aktivaciju? će takođe biti prikazan, u slučaju da je imejl na neki način izgubljen.