Difference between revisions of "Posting/sr-el" From Online Manual

Jump to: navigation, search
(Updating to match new version of source page)
(Updating to match new version of source page)
Line 61: Line 61:
 
== Komentar na događaj iz kalendara ==
 
== Komentar na događaj iz kalendara ==
  
 +
<div class="mw-translate-fuzzy">
 
Ova opcija Vam omogućava da komentarišete događaj klikom na Kalendar u glavnom meniju prateci ''Unesi dogadaj'' dugme na ekranu [[calendar|kalendara]]. Tada Vam se pojavi ekran ''Zapocni novu temu'' gde popunite polja za naslov dogadjaja, datum i ciljnu kategoriju, i tako dodajete Vaš dogadjaj u kategoriju i povratni link ka vašoj poruci u toj kategoriji.
 
Ova opcija Vam omogućava da komentarišete događaj klikom na Kalendar u glavnom meniju prateci ''Unesi dogadaj'' dugme na ekranu [[calendar|kalendara]]. Tada Vam se pojavi ekran ''Zapocni novu temu'' gde popunite polja za naslov dogadjaja, datum i ciljnu kategoriju, i tako dodajete Vaš dogadjaj u kategoriju i povratni link ka vašoj poruci u toj kategoriji.
 +
</div>
  
 
== Citiranje poruke ==
 
== Citiranje poruke ==

Revision as of 18:16, 29 September 2011


Kada se korisnik registruje i prijavi na forum, verovatno žele da ostave neke poruke. Pisanje poruka je prilično laka procedura, i može zavisiti od dozvola koje član ima na forumu, broja poruka ili od članstva u korisničkim grupama.

Pokretanje nove teme

Potrebno je otvoriti rubriku u kojoj želite objaviti i kliknuti na dugme Nova tema (uobičajeno smeštenom na vrhu i dnu rubrike), koji vodi na ekran "pokretanje nove teme".Iako je predstavljeno više opcija, dve najvažnije su polje Naslov teme i glavno polje Poruka (neoznačeno, ali očigledno istaknuto). Upišite naslov i počnite da kucate tekst Vaše poruke. Poruke bez naslova ili tela neće biti poslate. Kada završite sa kucanjem poruke možete je poslati klikom na dugme Pošalji a pre toga je možete jos jednom proveriti klikom na dugme Pregled, a ima još dosta opcija koje su dostuptne da bi pisanje poruke bilo zabavnije. Neki forumi prikazuju navigaciono stablo u vrhu menija kao i Spell Check ili proveru pravopisa pored Pošalji i Pregled dugmeta.

Odgovaranje na temu ili anketu

Odgovaranje na Temu ili Anketu je u osnovi isto kao i započinjanje teme, ali ne morate da popunjavate polje za naslov oslim ako želite da ga promenite. Da biste glasali u anketi samo izaberite jedan od ponudjenih odgovora i kliknite na Pošalji glas.

Ako je omogućen Brzi odgovor , prosto polje za odgovor će biti prikazano na dnu stranice posle svih poruka, ali ćete morati Vaše Bulletin Board Code (bbc kodove) i smajlije da unesete ručno.

Standardne opcije odgovaranja

 • Ikona poruke - Ovaj padajući meni Vam omogućava da izmenite podrazumevanu ikonu za poruku, u neku drugu koja odgovara Vašem komentaru.
 • BBC kodovi - Bulletin Board Code (ili BBC) kod služi za formatiranje i izmenu prikaza Vaše poruke. Dok na sam tekst utiče isto kao i svaki drugi text editor, glavno polje se ne prikazuje na WYSIWYG način. Zato morate da pregledate poruku pre nago je pošaljete.

Dodatne opcije

Sledeće opcije mogu biti omogućene kao podrazumevane ili biti prikazane u skupljivim/proširivim panelima.

 • Obavesti me o odgovorima - Čekirajte polje ukoliko želite da dobijate obaveštenja o odgovorima na e-mejl.
 • Vrati se na ovu temu - Čekirajte ovu opciju ukoliko želite da se vratite na temu pošto je postavite.
 • Ne koristi smajlije - Čekirajte ovu opciju da biste sprečili da odredjene kombinacije slova u poruci budu prikazane kao smajliji .

Sledeće opcije su omogućene samo administratorima i korisnicima sa posebnim dozvolama:

 • Zaključaj temu - Ovo onemogućuje korisnicima koji nemaju moderatorske privilegije da odgovaraju na temu.
 • Postavi temu kao lepljivu - Prikazuje temu uvek na vrhu liste tema.
 • Prilozi - Ako je uključena, ova opcija omogućava da prikačite priloge poruci kao i u mnogim e-mail programima, samo 'browsujte' do fajlova u Vašem računaru i kliknite na Pošalji. Možete obrisati ili dodati priloge kroz izmene pouke, ali primetite da:

-Dozvoljene tipove i veličine fajlova odredjuje administator foruma. -Iako mnogi forumi prikazuju priloge kao deo poruke, nije moguće da u pregledu pre slanja vidite prilog, već će se prilog videti nakon objave poruke.

Pokretanje nove ankete

Anketa je u osnovi tema sa dodatnim pitanjem, započeta klikom na dugme Novo Glasanje umesto Nova Tema (opisano gore). Da biste započeli anketu morate popuniti najmanje dva polja za pitanje i polja u vezi sa naslovom i porukom ankete, i opcije kao što su da li će korisnici moći da menjaju svoje glasove i koji uslovi treba da se ispune da bi rezultati bili prikazani. Da biste dodali više od pet opcija za odgovor, samo kliknite na dugme Dodaj opcije onoliko puta koliko je potrebno opcija.

Da biste dodali više od pet opcija za odgovor, samo kliknite na dugme Dodaj opcije onoliko puta koliko je potrebno opcija.

Takodje nekim korisnicima je odobreno i da započnu ankete unutar tema.

Opcije ankete

Kada pokreću ili menjaju anketu, korisnici imaju mnogo opcija kako bi najbolje podesili anketu.

 • Maksimalni broj glasova po korisniku - Ukoliko korisnik želi da glasači imaju mogućnost da glasaju za više opcija, u polje je potrebno upisati broj maksimalnih glasova po korisniku.
 • Pokreni anketu na x dana - Ukoliko korisnik želi da anketa istekne nakon određenog broja dana, potrebno je da upiše broj dana u naznačeno polje.
 • Dozvoli korisniku da promeni glas - Ukoliko korisnik želi glasačima da omogući promenu glasa.
 • Prikaži svima ishod ankete - Ukoliko korisnik želi da rezultati ankete budu vidljivi svim korisnicima pre nego što glasaju.
 • Prikaži ishode tek nakon glasanja - Glasači će videti rezultat ankete tek nakon što daju svoj glas.
 • Prikaži ishode tek nakon što se anketa završi - Glasači mogu videti rezultat ankete tek pošto je anketa završena.
 • Resetovanje broja glasova - Potrebno je čekirati ukoliko želite da resetujete glasove na nulu.
 • Sačuvaj i pregledaj - Kao i u toku postavljanja tema ili odgovora, opcija za slanje ankete kao i za pregled iste.

Komentar na događaj iz kalendara

Ova opcija Vam omogućava da komentarišete događaj klikom na Kalendar u glavnom meniju prateci Unesi dogadaj dugme na ekranu kalendara. Tada Vam se pojavi ekran Zapocni novu temu gde popunite polja za naslov dogadjaja, datum i ciljnu kategoriju, i tako dodajete Vaš dogadjaj u kategoriju i povratni link ka vašoj poruci u toj kategoriji.

Citiranje poruke

Da biste odgovorili na poruku citirajuci je kliknite na dugme Citiraj i dodajte Vašu poruku citatu, ili na dugme Ubaci citat iz izabrane poruke u Spisku Tema ispod, ali primetite da:

 • Obe opcije dodaju link ka originalnoj poruci prikazujuci ime pošiljaoca i datum objave, dok BBC kod citat citira originalnu poruku bez ovih dodatnih informacija.
 • Moguće je dodati 'autor' atribut u punu funkciju citata.

Izmena ili Brisanje poruke

Da biste izmenili poruku, kliknite na dugme Izmeni i izmenite poruku. Mnogi forumi prikazuju i datume tih izmena u dnu poruke.

Da biste obrisali poruku, kliknite na dugme Obriši a zatim OK u opciji Ukloniti ovu poruku? koja se tada pojavljuje. Neki forumi takodje dozvoljavaju da uklonite teme ili ankete koje ste Vi zapoceli, dugmad su obicno u dnu stranice.

Administracija fourma odlučuje o tome ko će biti u mogućnosti da izmeni i obriše poruke.

Pregled nepročitanih poruka i odgovora

SMF ima nekoliko opcija za korisnike kako bi videli nepročitane poruke. Nepročitane poruke su teme i odgovori koje korisnik još uvek nije pročitao. Najčešći način koji se koristi za pregled nepročitanih poruka je preko linkova u korisničkom panelu koji se nalazi pri vrhu foruma.

 • Prikaži nepročitane poruke od moje poslednje posete - Biranje ove opcije će vam prikazati listu tema koje imaju nove poruke od poslednje posete člana.
 • Prikaži nove odgovore na moje poruke - Biranje ove opcije omogućava vam da vidite listu tema u kojima je korisnik učestvovao i koje imaju nove odgovore.

Korisnici takođe mogu izabrati ove opcije i izvan koriničkog panela.

 • Vidi nepročitane poruke za forum - Biranje ove opcije će prikazati listu tema sa nepročitanim porukama pronađenim unutar selektovanog foruma.
 • Poslednje poruke u indexu foruma - Ukoliko je ova opcija uključena od strane administratora, prikazivaće vam se lista poslednjih poruka u dnu indeksa foruma. Klikom na ikonicu pored poruke možete pročitati poruku u novom prozoru.
 • Vidi nepročitane poruke po kategoriji - Biranje ove opcije će vam prikazati listu tema sa nepročitanim porukama iz svih foruma unutar selektovane kategorije.