Prijavljivanje From Online Manual

< Logging In
Revision as of 14:16, 13 November 2011 by FuzzyBot (talk | contribs) (Updating to match new version of source page)
Jump to: navigation, search

Kada ste završili sa procesom registracije, bićete u mogućnosti da se prijavite na forum. Nakon toga bićete u mogućnosti da izaberete da li želite da ostanete zauvek prijavljeni ili da se odjavite na kraju vaše posete forumu.

Prijavljivanje

Bilo da ste novoregistrovani ili ste se samo odjavili prilikom prethodne posete, možete birati između prozora za registraciju i polja za brzo prijavljivanje.

Login form.jpg

Prozor za prijavljivanje

Na ovaj prozor (pristupa mu se kroz Prijavljivanje u glavnom meniju) naići ćete ne samo posle registracije, već i kada pristupite forumima i potforumima rezervisanim samo za članove.

  • Korisničko ime - Korisničko ime člana.
  • Šifra - Šifra člana.
  • OpenID - OpenID člana.
  • Prijavi me za sledećih minuta - Broj minuta pre nego što kolačić u vašem pretraživači istekne.
  • Prijavi me za stalno - Kolačić u pretraživaču neće isteći.

Nije preporučljivo upisati dug rok ako delite svoj računar sa drugim korisnicima, koji bi zbog toga mogli da pristupe vašem nalogu na forumu

Quick login.jpg

Brzo prijavljivanje

Iako se mesto gde se nalazi polje za brzo prijavljivanje razlikuje od foruma do foruma, trebalo bi da je prisutno na svim njihovim stranama. U predefinisanoj temi SMF-a nalazi se u sekciji koja se može sakriti, pri vrhu strane, ali može biti i pri dnu. Ako ne vidite ovo polje, možda je sekcija sakrivena (kliknite na ikonicu "+" da je otkrijete) ili brzo prijavljivanje uopšte nije dozvoljeno, u tom slučaju možete se prijaviti preko prozora za prijavljivanje u glavnom meniju.

Kada koristite polje za brzo prijavljivanje upišite svoje korisničko ime, lozinku, izaberite dužinu sesije iz padajućeg menija i kliknite na Prijavljivanje (Login). Molimo, imajte na umu da Zauvek, kao i Prijavi me za stalno, jednostavno znači da će vas računar zapamtiti kao prijavljenog sve dok se ne odjavite, a ne da morate biti stalno na vezi!

Authentication reminder.jpg
Authentication reminder2.jpg

Potsetnik lozinke

Ako pokušavate da se prijavite ali ste zaboravili ili izgubili lozinku, možete je dobiti ili zameniti drugom pomoću alatke "zaboravljena lozinka" kojoj pristupate linkom Zaboravili ste lozinku? u prijavljivanje -prozoru.

Možete upisati, ili svoje korisničko ime, ili i-mejl adresu (potvrdite odgovaraćuju opciju) i kliknite na dugme Pošalji da bi sebi poslali i-mejl sa linkom za resetovanje vaše lozinke. Slanje i-mejla možete izbeći ako ste u svom profilu odredili tajno pitanje i odgovor (potvrdite Postavi mi moje pitanje), ali vodite računa o tome da svako može pokušati da odgovori na to pitanje i prijavi se pod vašim imenom ako uspe da pogodi odgovor koji ste upisali. Zato izaberite neko pitanje na koje odgovor samo vi znate i nije ga lako pogoditi! (Na primer, pitanje: Koja je prva boja duge? - bio bi loš izbor!)

Posle odgovaranja na tajno pitanje, ukoliko je odgovor tačan možete odmah izabrati novu šifru. Šifra se menja odmah pa se odmah i možete prijaviti na forum.

Odjavljivanje

Kada završite sa pregledanjem foruma, možda ćete poželeti da se odjavite. Ako vaš računar koriste i drugi može biti nezgodno ostaviti ga prijavljenim. Da se odjavite izaberite opciju Odjavi se u glavnom meniju i forum bi trebalo da vas odjavi, prebaci u goste, ukloni vaše korisničko ime iz liste prisutnih korisnika, i spreči druge da ga koriste.